Ételek : DASHI ALAPLÉ (katszuo dashi) |
DASHI ALAPLÉ (katszuo dashi)
2008.04.18. 15:42
DASHI ALAPLÉ (katszuo dashi)
KÉSZÍTÉSE 1,75 liter vízhez veszünk 1 db 6x4 cm-es szárított kombu-t (ez egy tengeri algafajta) és 5 dkg bonitópelyhet (ami szárított, hajszálvékonyra vágott tonhalféle). A kombu-t nedves ruhával ledörzsöljük, a vízbe helyezzük, és gyöngyözésig felforrósítjuk, majd levesszük a tűzről és kivesszük belőle az algát. (A kombu-t ezt követően még - hajszálvékonyra szeletelve - felhasználhatjuk levesbetétként, vagy előételhez adalékként.) Beleszórjuk a bonitópelyhet a vízbe, megvárjuk míg lesüllyed, majd a levet szűrőpapíron átszűrjük. Hűtőben 3 napig tárolható. (A dashi alaplét a japán konyha használja, pótlására az instant változat, a dashi-no-moto is használható.)
|