telek : Tempura Moriawase (bundzott zldsg s hal) |
Tempura Moriawase (bundzott zldsg s hal)
2008.04.18. 15:41
Tempura Moriawase (bundzott zldsg s hal)
Hozzvalk:
2 dl dashi alapl
0,5 dl vilgos szjaszsz (pldul Kikkoman-fle)
0,5 dl szak (rizsbor)
2 teskanlnyi cukor
bonitpehely (szrtott, hajszlvkonyra vgott tonhalfle)
klnfle zldsgek, falatokra vgva (cukkini, padlizsn, paprika, gomba, desburgonya, hagyma, srgarpa)
8 db scampi (a rkokat megpucoljuk, beirdaljuk, kihzzuk, hogy ne grbljn meg)
8 db 2x2 cm-es lazacfilkocka
2 tojs
3 dl jeges vz
20 dkg szitlt liszt
jgcsapretek (finomra reszelve)
gymbr (finomra reszelve)
olaj a stshez
A dashi alaplt felfzzk, hozzadjuk a szakt, szjaszszt, bonitpelyhet, cukrot, lehzzuk a tzrl, s amikor a bonit lelepszik, szrpapron tszrjk, majd ezt a szszt flre tesszk. A tojsokat lazn belekeverjk a jeges vzbe, hozzadjuk a lisztet, s knnyedn sszekeverjk, (nem baj, ha csoms marad). Egy nagy serpenybe kb. 2 cm magassgig olajat ntnk, s azt mintegy 190 C-ra felhevtjk. (Akkor j, ha egy csepp tsztt beletve az azonnal a felsznre jn.) A halat s a rkot lisztezzk, majd a tsztn thzzuk, s mzsrgra stjk. A zldsgeket lisztezs nlkl mertjk a tsztba, majd ugyancsak kistjk, paprral leitatjuk, s paprral blelt kosrkban, vagy egy tlon glba rendezve tlaljuk. A retket s a gymbrt (10:1 arnyban keverve) kinyomkodjuk, glv formzzuk, s a szszba helyezzk. Rizst szervrozunk hozz.
Az tel fogyasztsakor a retket elkeverik a szszban, s a falatokat abba mrtogatjk.
|