Japán sült rizs
2008.04.18. 15:28
Japán sült rizs
Hozzávalók (4 személyre):
27,5 dkg japán rövidszemű rizs
2 tojás
2 evőkanálnyi dashi
2 teáskanálnyi szaké
1 teáskanálnyi cukor
egy csipetnyi őrölt fehér bors
1 evőkanálnyi japán szójaszósz
2 teáskanálnyi szezámolaj
2 újhagyma (mogyoróhagyma), felaprítva
4 friss siitake gomba, száraik eldobva, kalapjuk felszeletelve
5 dkg bambuszrügy, vékonyra szeletelve
5 dkg felszeletelt sonka, csíkokra vágva
4 dkg mélyhűtött zöldborsó, felengedve
1 teáskanálnyi finomra vágott, savanyított gyömbér
növényi olaj (a serpenyőben való sütéshez)
1 újhagyma (mogyoróhagyma), átlósra vágva (a tálaláshoz)
Öblítsük le a rizst hideg vízzel többször, amíg a mosóvíz tiszta lesz, majd hagyjuk lecsöpögni szitában, egy órán át. Tegyünk egy edénybe 3,75 dl vizet, adjuk hozzá a rizst. Forraljuk fel, majd fedjük le szorosan illeszkedő fedővel, és lassú tűzön főzzük 15 percig. Zárjuk el a tüzet, de hagyjuk az edényt a meleg főzőlapon. Gyorsan dolgozzunk: vegyük le az edény fedelét, terítsünk rá egy konyharuhát, majd tegyük vissza a fedőt, és hagyjuk így állni 15 percig. Hűtsük le teljesen, majd öblítsük jól át a rizst.
Tegyük a tojásokat, a dashit, a szakét, a cukrot, a fehér borsot és 2 teáskanálnyi szójaszószt egy tálba, és jól keverjük össze. Hevítsünk egy kevés növényi olajat egy kis, nem tapadó falú serpenyőben, közepes lángon, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket. Húzzuk a tojásos keveréket az edény közepére egy fakanállal néhányszor, majd hagyjuk, hogy visszafolyjon a szélekre. Süssük 1 percig vagy amíg csaknem megszilárdul, majd fordítsuk át, és süssük további 30 másodpercig. Vegyük ki és hűtsük le. Tekerjük fel a tojáslepényt, és vágjuk vékony csíkokra.
Öntsünk egy kicsivel több növényi olajat és a szezámolaj felét egy wokba vagy egy nagy serpenyőbe, és hevítsük közepes lángon. Adjuk hozzá a két felaprított újhagymát, a siitake gombát és a bambuszrügyet, és dobva-rázva süssük 2 percig. Ezután adjuk hozzá a sonkát és a zöldborsót, és süssük hasonló módon további 2 percig. Szedjük ki a wokból az egészet.
Öntsünk még egy kevés növényi olajat és a maradék szezámolajat a wokba, és tegyük bele a rizst. Dobva-rázva süssük 2 percig, majd tegyük vissza a gombás keveréket a wokba a maradék szójaszósszal és a savanyított gyömbérrel, és dobva-rázva keverjük össze őket, majd melegítsük át az egészet. Kanalazzuk egy tálba az ételt, és tegyük a tetejére a tojást az újhagymával együtt. Azonnal tálaljuk.
|